Populaire berichten

donderdag 10 september 2015

Candida en ADHD/ADD

Met deze blogpost hoop ik wat verheldering te brengen over de darmwerking, candida en ADHD/ADD

Ik krijg vaak de vraag hoe het nou precies werkt, hoe het kan dat als je last hebt van je darmen, je ook concentratieproblemen kunt hebben en je je rusteloos of zelfs hyper kunt zijn of voelen. En dat is een heeeeeel verhaal wat ik niet zo één, twee, drie mondeling uit kan leggen. Bij deze voor een ieder, de geschreven uitgebreide uitleg.

Dus als eerste de vraag: Wat is candida?

Laat ik het verschil uitleggen tussen candida en candidiasis. Er is nogal wat verwarring onder deze twee termen, in de volksmond wordt het woord candida gebruikt als er candidiasis wordt bedoeld. 

Candida,beter gezegd Candida Albicans is een van nature voorkomend gist in onze darmen, iedereen bezit deze bacterie en in een gezond lichaam houden de bacterien in de darmen dit gist onder controle en is er niets aan de hand. 
Candidiasis is een overmatige groei van de Candida albicans gist. Normaal gesproken geeft deze gistsoort geen klachten, maar als de candidagist overmatig groeit neemt het de leiding over de darmen. De candida-gist wordt dan een candida schimmel.
Deze transformatie gebeurt wanneer de balans in de darmen is verstoord doordat de goede bacterien vernietigd worden. Dit kan komen doordat de zuurgraad (pH) in ons lichaam verstoord is door het eten geraffineerde koolhydraten en suikers of door antibiotica.De nu parasitaire schimmel vorm dringt door de slijmwand van de darmen en verbreekt de grens tussen het darmkanaal en de rest van de circulatie in ons lichaam. Hierdoor kunnen gedeeltelijk verteerde voedings-eiwitten in de bloedbaan reizen en oefenen ze een sterke antigene (antilichaam-stimulatie) aanval op het immuunsysteem.Als dit gebeurt is er sprake van Candidiasis.  

Door Candidiasis verzwakt je immuunsysteem.  Doordat je darm ‘’lekt’’ dringt de candida schimmel door de darmwand heen en laat ook andere voedselbestanddelen door de darmwand, zo komen er te veel voedingsstoffen ineens in je bloedbaan. Hierdoor kan voedselintolerantie of voedselallergie ontstaan. Vitaminen (vooral vitamine B) en mineralen worden steeds minder goed opgenomen door je lichaam en er op zekere termijn kan er een voedingstekort optreden terwijl je denkt gezond te eten.

Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende kenmerken van Candidiasis, je zult zien dat er veel overeenkomsten zijn met ADD / ADHD symptomen:

1.) Verlangen naar granen (enkelvoudige koolhydraten), zuivel en suiker
2.) Hyperactiviteit / hyperexciteerbaarheid (overprikkelbaarheid/hoogsensitiviteit/epilepsie)
3.) Woede, stemmingswisselingen, instant prikkelbaarheid, "zweverig"
4.) Depressie en /of angst
5.) Ongepast gedrag (vreemde geluiden, luid praten, etc.)
6.) Geheugen problemen en /of slechte aandacht
7.) Droge, jeukende, schilferige huid
8.) Voedsel en milieu-allergieën
9.) Jeuk, acne, aften, of andere huidproblemen
10) Brandend maagzuur, slechte spijsvertering, lethargie, pijn in de benen
11) Moeite met inslapen
12) terugkerende blaasontsteking / vaginale infecties
13) premenstruele spanning, en menstruatieproblemen


Kinderen en antibiotica

De afgelopen 20 jaar werden te pas en te onpas antibioticakuren voorgeschreven. Alhoewel men nu iets gematigd is met het voorschrijven wordt het nog steeds regelmatig voorgeschreven, ook als het niet echt nodig is. Het nare van teveel antibioticagebruik in het begin van de kinderjaren is dat symptomen kan creëren als concentratieproblemen of hyperactiviteit. Deze gedragingen kunnen lijken op ADD / ADHD en ouders, leerkrachten en zelfs artsen constateren dan ADD/ADHD wat vaak leidt tot het onterechte gebruik van zware medicijnen met bijwerkingen die het probleem alleen maar verergeren.
Als de Candidiasis je ADD / ADHD probleem verergert dan kan medicatie voor ADD / ADHD de symptomen goed verlichten, maar het zal niets doen om het onderliggende probleem. Wil je het probleem bij de wortels aanpakken dan dient de Candidiasis aangepakt te worden.

Een kind is niet altijd hyper-actief, maar kan wel hyper-opgewonden zijn.

Wanneer een kind hyper-prikkelbaar is, kunnen ze hyper-focussen op activiteiten, zoals een lange tijd video/ computer spelletjes spelen. Op andere momenten kunnen ze escaleren in een razernij van activiteit en opwinding en hebben grote moeite met kalmeren. Dit ADD / ADHD kind zou ook symptomen kunnen vertonen van een tekort aan magnesium, die vaak Candida gistovergroei begeleidt.
Ik slik zelf standaard 400 mg magnesium met tryptofaan en vitamine B6.

Dit is een groot probleem bij ADD / ADHD-patiënten

Candida albicans treedt op wanneer er, door het gebruik van antibiotica of door middel van een dieet met veel verwerkte koolhydraten het darmkanaal een omgeving wordt die de groei van gist aanmoedigt. Antibiotica doden niet alleen de slechte bacteriën die ons ziek maakt, het doodt ook de gezonde bacteriën die leeft in het darmkanaal en die nodig is om ons gezond te houden. Deze gezonde bacteriën blijven de hele tijd in de darmen en beschermen ons tegen de slechte bacteriën door deze te doden. Dus als we de hoeveelheid gezonde bacteriën verminderen, verminderen we ook het vermogen van het lichaam om de slechte bacteriën te doden. Een van de redenen dat kinderen oorontsteking krijgen is in de eerste plaats vanwege de groei van de verkeerde soort van bacteriën in het darmkanaal door antibiotica of verkeerde voeding. Ook een dieet met veel bewerkte granen en suikers biedt een rijke voedingsbodem voor de candida gist als het eenmaal overactief is.

Het verband tussen de candida gist en ADHD
Als voedingsdeskundige met een persoonlijke en professionele interesse in voeding en gezondgeid lees ik nogal wat verslagen van onderzoeken en uit een van deze onderzoeken bleek dat de overgrote meerderheid van alle kinderen met ADHD een voorgeschiedenis hebben van oorontsteking had met latere gebruik van antibiotica. Op het eerste gezicht lijkt er geen verband te zijn, maar als je dieper kijkt is er een zeer duidelijke link.

Wanneer antibiotica wordt gebruikt om een ​​bacteriële infectie te doden, worden alle bacteriën vernietigd, niet alleen die de onmiddellijk infectie veroorzaakt. Als resultaat ontstaat een aandoening, de zogenaamde dysbiose in de darm, met verstrekkende gevolgen door het gehele lichaam.

De doorlaatbaarheid van de darm darmwand wordt aangetast wat resulteert in een aandoening, de zogenaamde doorlatende 'lekkende darm'syndroom. De darmwand is alijd doorlaatbaar, hierdoor worden namelijk voedingsstoffen opgenomen, maar als het té doorlaatbaar is, worden het gedeeltelijk verteerde voedsel en andere afvalstoffen ook via de darmwand opgenomen en komen ze in de bloedbaan. Deze stoffen gaan door microscopisch kleine gaatjes in de darmwand. Deze gaten zijn ontstaan door een gebrek aan de bacterie die nodig is om de doorlaatbaarheid en reparatie van de mucose laag van de binnenkant van de darm te handhaven. Doordat er steeds onbruikbare en giftige afvalstoffen in de bloedbaan komen treden er voedselallergieën op.

Je denkt nu vast: Wat heeft een voedselallergie te maken met ADHD? 

Wel, wanneer candida-gist ofwel groeit of sterft, worden er een reeks van chemische stoffen genaamd acetylaldehydes vrijgegeven. Deze chemicaliën verstoren de juiste werking van de hersenen, een van de belangrijkste symptomen van Candida-infectie is slecht geheugen, gebrek aan concentratie, bijna als leven in een mist.

Een gedeeltelijke inventaris van beweerde candida-gerelateerde symptomen omvat: moeite met concentreren ("hersen-mist"), vertraagde reflexen, depressie, lusteloosheid en apathie, verminderde mentale energie, angst, vermoeidheid, obsessief-compulsieve stoornis, PMS en borstvorming / gevoeligheid bij vrouwen , hoofdpijn, geheugenverlies, netelroos, psoriasis, huiduitslag, diarree, verstopping, een opgeblazen gevoel, verstopte neus, sinusitis, onvruchtbaarheid, mouches volantes(oogvlekjes zien), prostatitis, pijn in het bekken, verlies van libido, neuritis, artritis, ziekte van Crohn, hypoglycemie , schizofrenie, anorexia nervosa, lupus, hyperactiviteit, gedrags-en leerproblemen en autisme.

Terwijl reguliere artsen voor het grootste deel het bestaan ​​van deze aandoening ontkennen, blijft het een feit dat in gevallen van onverklaarbare symptomen zonder waarneembare oorzaak, vaak door het volgen van een candida dieet deze symptomen verdwijnen.

Een gist infectie betekent in de medische werekd meestal een spruw-een gist infectie van de keel en vaginale candidiasis bij vrouwen. Veel artsen krijgen te horen in de medische school dat Candidiasis alleen invloed heeft op de ernstig verzwakt immuunsysteem. Als dat het geval is, waarom is een gist infectie de vierde meest voorkomende oorzaak van het ziekenhuis doden volgens een studie van 49 ziekenhuizen in de VS? Dit is een indicatie dat aan deze voorwaarde is veel vaker voor dan eerder werd gedacht. In Nederland schijnt 70% van de bevolking een lichte of ernstige vorm van candidiasis te hebben. Waarbij er tal van klachten kunnen ontstaan.


Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij Candida. Het belangrijkste is koolhydraten en suikers te minderen of zelf te elimineren. Ook gisthoudende producten en schimmels moeten vermeden worden.
Naast aanpassing van de voeding, dienen de darmen voorzien te worden van goede bacterien die de Candida gist in balans kunnen houden. Deze bacterien zijn te koop in de vorm van pro-biotica capsules. Ook kun je gefermenteerde producten als kefir en gefermenteerde groenten eten, deze bevatten van nature veel probiotica.
Daarnaast kun je kruiden en voedingsmiddelen met een schimmel en bacteriedodende werking die de werking van de darmen ondersteunen.
Ik heb hier een lijst van gemaakt op pdf formaat. Deze kun je hier gratis downloaden of op de downloadpagina, deze vind je bovenaan rechts in de zijkolom.

Wil je een voedingsadvies voor ADHD/ADD/ autisme, dan kun je een afspraak met mij maken voor een intake gesprek. Ieder mens is uniek en ieder lichaam is uniek, met zijn eigen gezondheidsgeschiedenis. Door middel van een intake gesprek van ongeveer een uur, kan ik een advies opmaken die speciaal voor jou of je kind van toepassing is.

Opgehelderd?

Ik hoop dat dit artikel het verband tussen ADD/ADHD en voeding wat heeft opgehelderd. Heb je nog vragen, stel ze gerust!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten