Populaire berichten

zaterdag 12 september 2015

ADD: Waardoor heb je een tekort aan dopamine?

Dopamine is een belangrijke neurotransmitter die zorgt voor de concentratie. Als je een tekort aan dopamine in de hersenen hebt, heb je o.a. concentratieproblemen.  Dit is bij de meeste mensen wel bekend en geaccepteerd. Vaak houdt het daar op. 

De diagnose is ADD of ADHD, dus een tekort aan dopamine, dit tekort wordt niet door een pilletje met dopamine opgelost, want zo werkt het niet met neurotransmitters. Een neurotransmitter is een molecuul dat wordt gebruikt voor de signaaloverdracht in de hersenen.  
Er zijn verschillende soorten medicatie beschikbaar die de dopamine transport blokkeren waardoor dit meer in evenwicht komt. Methylfenidaat is een heropnameremmer voor dopamine en noradrenaline.  Het verhoogt de werking van het aanwezige dopamine.

Dopamine

Dopamine ontstaat uit omzetting van tyrosine. Tyrosine kun je wel als supplement nemen, maar dat wil niet zeggen dat dit helpt. Ik zal uitleggen waarom:


Na de diagnose ADD, krijg je meestal van de psychiater het voorstel methylfenidaat te proberen. De vraag: Hoe komt het dat iemand een tekort aan dopamine heeft?, zou in mijn optiek in plaats daarvan eerst gesteld moeten worden. Maar dat gebeurd niet. Men wil niet de basis herstellen, men wil het aanwezige dopamine beter bruikbaar maken. Waarom deze keuze? Mijn idee is dat het in eerste instantie een goudmijntje is en in tweede instantie moeilijk is om mensen te overtuigen om aan hun algehele gezondheid te werken. Want dat betekent een streng dieet waarbij je heel langzaam de darmen herstelt. De medische wetenschap begint nu gelukkig wel langzaam het verband te leggen tussen de darmgesteldheid en psychische problemen en stoornissen, maar de druk van de farmaceutische industrie op de reguliere geneeskunde is nog steeds heel erg groot. 
Symptoomonderdrukking (methylfenidaat) is wat anders het werkelijk bij de wortel oplossen van het probleem (tijdelijk dieet met supplementen voor herstel).

Neurotransmitters

Neurotransmitters worden voor 90% in de darmen aangemaakt. Veel neurotransmitters worden door biosynthese bereidt uit aminozuren. Dopamine en noradrenaline worden bereidt uit het aminozuur tyrosine. Tyrosine komt voor in iedere eiwitmolecuul van levende organismen. Het wordt gevormd uit fenyllalanine.
Tyrosine is een niet essentieel aminozuur, omdat het lichaam (onder normale omstandigheden) voldoende tyrosine kan vormen uit het essentiële aminozuur fenylalanine. Fenylalaline is een essentieel, deze komt niet in het lichaam voor en dient via voeding in het lichaam te komen.


Belangrijke bronnen van fenylalanine zijn kaas, amandel, pinda's, sesamzaad,sojabonen en eiwitten in het algemeen.

De kunstmatige zoetstof aspartaam bevat fenylalanine en voedingsmiddelen die aspartaam bevatten, zoals kauwgom en "Light" dranken, dragen dan ook de vermelding "bevat een bron van fenylalanine" op de verpakking. Desondanks is aspartaam geen belangrijke bron van fenylalanine in de voeding, aangezien gemiddeld 2 tot 4 mg/kg aspartaam per persoon per dag wordt ingenomen in Europese landen (en fenylalanine is daar maar een onderdeel van). Bovendien zorgt aspartaam voor schommelingen in de insulinespiegel en zorgt het voor trek in zoetigheid waardoor de bloedsuikerspiegel erg gaat schommelen, dit bevorderd de symptomen van ADHD. Aspartaam is ook ziekte (bijv. MS) en kankerverwekkend.


Komt een tekort aan fenylaline dan door een verkeerd voedingspatroon? Kun je je dopaminegehalte verhogen door veel van deze voedingsmiddelen te eten?
Nee, zo simpel ligt het niet.
Want je kunt nog zoveel van deze voedingsmiddelen eten, als de voedingsstoffen niet goed door de darmen kan worden opgenomen blijft het probleem van een tekort aan dopamine bestaan.

Onderzoek

Er is echter wel onderzoek gedaan naar suppletie met tyrosine. Dit is uitgevoerd bij mensen met depressie,stress,ontwenningsverschijnselen na het stoppen met cocaïne, bij de ziekte van Parkinson, fenylketonurie en narcolepsie, de effectiviteit ervan werd daarbij lang niet altijd aangetoond. Tyrosine wordt als voedingssupplement verkocht en wordt gereguleerd via de Warenwet.
De reden dat de effectiviteit van een supplement met tyrosine lang niet altijd aangetoond kon worden komt naar mijn idee doordat je wel tyrosine kunt innemen, maar als de darmwand aangetast is en de darmbalans niet goed is, dat wil zeggen dat de balans tussen de goede en slechte bacterien niet in balans zijn, kan de tyrosine niet omgezet worden naar neurotransmitter.
Ervaringen en onderzoeken tonen aan dat slecht functionerende darmen, een ‘lekkende darm’, candida of andere darm aandoeningen, de oorzaak kunnen zijn van ADD en ADHD.
Er zijn al meerdere boeken geschreven over de darmwerking en het behandelen van aandoeningen die te maken met de hersenfunctie, zoals ADD/ADHD, autisme en schizofrenie, zoals Gut and Psychology Syndrome van Dr Campbell-McBride en SCdieet (Specific Carbohydrates Diet).
Voor ADD/ADHD en autisme zijn er vele ouders van kleine kinderen en ook volwassenen die aanzienlijk opknapten na het volgen van een dieet waarbij de gezondheid van de darmen worden hersteld.
Je kunt hier ervaringen van ouders lezen.

Dit is de route die afgelegd wordt in de vorming van dopamine:
  1. Fenylalanine wordt gehydroxyleerd. Hierdoor ontstaat tyrosine.
  2. Tyrosine wordt gehydroxyleerd. Hierdoor ontstaat L-DOPA.
  3. L-DOPA wordt gedecarboxyleerd. Hierdoor ontstaat dopamine.
  4. Dopamine wordt gehydroxyleerd. Hierdoor ontstaat noradrenaline.


Fenylalanine

Een tekort aan fenylalanine is zeldzaam, maar de symptomen kunnen onder meer zijn:

  • lethargie
  • oedeem
  • zwakte
  • huidaandoeningen
  • schade aan de lever  
Een tekort in de voeding zou alleen kunnen gebeuren indien er te weinig eiwitten worden genuttigd.
Goede bronnen van fenylalaline zijn zuivelproducten, amandelen, avocado’s, lima bonen, pinda’s en zaden.


Tyrosine

Een tekort aan tyrosine kan voorkomen, de symptomen lijken op de symptomen van een lage bloeddruk

  • duizeligheid
  • vermoeidheid
  • flauwvallen
  • lage lichaamstemperatuur (met inbegrip van koude handen en voeten) 
  • “rusteloze benen syndroom”.
Het omzetten van fenylalaline naar tyrosine en daarna naar L-DOPA en dopamine gebeurt met behulp van enzymen.


Enzymen

Enzymen helpen om voedingsstoffen te verteren. In ons maag- en  darmsap zitten veel enzymen, net zoals in onze voeding. Bij zowel het maag- als darmsap geldt dat door verkeerde voeding het maag en darmsap wordt aangetast. Ook het voedsel dat we eten, bevat belangrijke enzymen. Volgens veel mensen worden de enzymen die van nature voorkomen in ons voedsel, door moderne voedselverwerkings- en bereidingstechnieken, vernietigd. Enzymen kunnen via voedingssupplementen worden ingenomen. Het is wel belangrijk om de huisarts te laten weten welke supplementen je slikt.
Cerabrase is een enzymencomplex speciaal voor ADHD.(Enzypharm Cerebrase).
Een tekort aan enzymen kan dus de omzetting van tyrosine naar dopamine verhinderen.

Wil je weten of voedingstherapie jou kan helpen? Neem dan contact met mij op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek.
info@voedingsadviesrotterdam.nl


Meer informatie over de onderwerpen  kun je verder nalezen op deze websites: 

http://www.mindbodygreen.com/0-6172/How-to-Heal-Your-Gut-and-Heal-Yourself.html
http://www.gezondheidsnet.nl/stoelgang-en-spijsvertering/enzymen

1 opmerking:

  1. Kan het zo zijn dat door veel stress, die veel van het hormoon adrenaline in je lijf aanmaakt. Noradreline is de tegen hanger van adrenaline. Je hebt dus meer dan normaal noradrenine nodig heeft om in balans te komen. Een verhoogde dosis dopamine is dan nodig. Maakt dit de verslavingscirkel dan rond? Lijf vraagt incontinu om dopamine, Je lijf vraagt om meer en meer dopamine en er is steeds meer nodig om te reguleren en komt in een vissieuze cirkel terecht. Concentratie problemen ontstaan door dopamine tekort.

    BeantwoordenVerwijderen