Populaire berichten

vrijdag 10 mei 2013

Adaptogenen

Ik had belooft nog wat extra uitleg te geven over Adaptogenen.

Wat zijn dit voor een voedingsmiddelen?
  • Adaptogenen helpen met het in balans brengen van je lichaamchemie. Het verhoogt het vermogen van je lichaam om met lichamelijke-, emotionele stress, stress gerelateerde onbalans en vervuiling in je leefomgeving  om te gaan.
  • Het werkt in een synergetische manier om het eigen helend vermogen van het lichaam te verhogen. Je lichaam kan beter vechten tegen ziektes. Dit in directe tegenstelling tot de moderne geneesmiddelen die 'specifieke' ziekteverschijnselen aanvallen nadat je goed ziek bent goed.
  • Adaptogenen werken niet alleen als je het inneemt maar blijven daarna ook langere tijd in je lichaam actief en deze activiteit verhoogt naarmate je lichaam het nodig heeft.
De Chinezen hebben een gezegde: " Het Geheel is meer dan de som der delen" Het is niet voldoende om alleen een ziekte of de symptomen van een ziekte te behandelen. Het lichaam is een geheel en dient ook als een geheel te worden behandeldDit noemt men de 'holistische 'benadering. 

En dit is wat adaptogenische natuurvoeding doet.
Een belangrijk punt is dat de werking van de individuele voedingstoffen anders zijn als deze niet gecombineerd worden op de harmonieuse manier waarop de natuur ze bedacht heeft.
De stoffen zijn synergetisch, ze werken vooral samen erg goed.
Adaptogenen zijn een heel goede combinatie van evenwichtige voedingsstoffen, die de lichaamssystemen in balans brengt zonder de schadelijke neveneffecten van de reguliere medicijnen van de pharmaceutische industrie.

Chlorella en Spirulina zijn bekende adaptogenen, deze versterken je immuun systeem. Het worden ook wel Superfoods genoemd.

Andere adaptogenen waarbij vooral de wortels werkzaam zijn onder andere:
Ginseng
Maca (Peruaanse ginseng)
Ashwaganda (Indiase ginseng)
Astralaghus (Chinese ginseng)
Rozenwortel (Europese ginseng)

Ik gebruik sinds 5 weken Maca, Ashwaganda en Astralaghus. Deze neem ik vooral om de hormoonspiegel in balans te brengen.  Als ik 's morgens wakker wordt en ik voel de tintelingen in mijn hoofd van een lichte migraine, dan drink ik eerst twee glazen water, daarna neem ik twee probiotica-capsules en dan de adaptogene poeders. Als laatste neem ik een magnesiumpil om de spieren wat te ontspannen. Na een kwartiertje voel ik me dan meestal al wat beter. Dus niet alleen werken de adaptogenen op de lange termijn, ik voel ook direct verschil.
Mijn migraine aanvallen zijn gerelateerd aan mijn darmwerking en mijn hormonen. Bij iedere ovulatie en menstruatie zakt mijn oestrogeengehalte zo sterk dat ik de laatste jaren constant migraine krijg op die dagen.
(Jaaa, de pre-overgang)  Deze drie adaptogenen zijn speciaal voor vrouwen die in de overgang komen heel gunstig.

Nu vraag je je wellicht af wat dit met ADD te maken heeft.
Zoals ik al eerder zei, is je lichaam een geheel. Als ik me gezond en in balans voel, kan ik me veel beter focussen en concentreren en voel ik me niet wazig en dromerig in mijn hoofd.





Preppen

Ofwel Voorbereiden! Niet voor een komende crisis,al zijn mijn medebewoners daar niet zeker van als ze het menu zien, maar voor de komende periode.


  • De potten kool/komkommer staan sinds gisteren in de vensterbank om te fermenteren tot zuurkool. Geen idee of het gaat lukken, er gebeurt nog niets, misschien te weinig zout gebruikt? De zuurkool is om te eten maar ook voor het water. Het water vult de aanmaak van maagzuur aan en dit helpt de spijsvertering in de darmen. Mensen met problemen met de darmen maken vaak te weinig maagzuur aan. 
  • Ik heb gisteren volle bioyoghurt uit laten lekken, het water wat er uitkomt is weiwater. Dit heeft hetzelfde effect als zuurkoolwater.
  • Ik heb Bio-Kult bestelt, Bio-Kult is een sterke probiotica. Ik gebruik zelf al een half jaar Orthiflor Basic, hier neem ik iedere morgen 2 capsules van met water op de lege maag. Dan blijft de probiotica leven tot het in de darmen aangekomen is. Als je het met het eten inneemt, halen de bacterien het waarschijnlijk niet tot daar waar ze nodig zijn. Orthiflor basic bevat 4 verschillende bacterien. Ik merk op zich niet zoveel van de Orthiflor basic. Daarom heb ik Bio-Kult bestelt, deze bevat 14 verschillende bacterien en is veel sterker. Dus wel oppassen met de dosering. Voor de kinderen moeten we even kijken wat zij kunnen verdragen. Als ze diarree krijgen wordt de dosering gehalveerd omdat het andere te hard voor ze gaat. 
  • Ik heb Blue Ice Royal bestelt. Dit is een gefermenteerde levertraan/boterolie. Deze bevat de vitaminen A,D,E en K, de omega's: EPA/DHA&CLA. CoQ10.
  • De boodschappenlijst voor de komende dagen is klaar. Ik heb t/m donderdag een weekmenu gemaakt. Ik ga een grote pan visbouillon maken voor de hele week, iedere dag een kommetje.

De eerste 2 fases van het GAPS dieet zijn wel erg streng, namelijk de eerste dag alleen bouillon!
Jonathan vind, nu hij ziet wat ik aan het doen met de kool en het idee van twee dagen alleen bouillon drinken, het hele dieet ineens onzin. En ik geef toe: het is ook niet erg praktisch om mee naar school te nemen.
Daarbij komt dat ik en mijn man maandag de hele dag weg zijn, we hebben een klus tot een uur of negen 's avonds. Ook niet handig.

Dus wat doen we?
Maandag beginnen we met gluten- en suikervrij. En o ja en geen melk, vanwege de lactose.
Start: een glas lauw water, daarna de probiotica innemen.

De keuze in de ochtend:

  • Rijstewafels met boter en honing of amandel/hazelnoot of pindakaas. 
  • Suikervrije cornflakes met yoghurt en fruit
  • Smoothie met vers fruit. Ik maak zelf graag een smoothie met avocado, komkommer en rijste- of amandelmelk, met een scheutje ahornsiroop erin. Ik denk dat kinderen liever yoghurt met banaan willen.
  • Eieren, gekookt, gebakken. (eigenlijk mag je in het begin allleen een rauwe eierdooier in je smoothie of soep.)
  • Munt, gember of kamille thee.
  • 1 capsule Blue Ice Royal innemen.
Wil je het helemaal volgens de regels doen en heb je geen last van mee-etende mensen die niet cold-turkey willen gaan dan adviseer ik je te kijken op de website van het GAPS-dieet.

Lunch, mee naar school:
  • Rijstewafels
  • Gekookte eieren, kerstomaatjes, komkommer, gehaktballetjes, gekookte kipstukjes, sla-wrap met groenten en vis, makreel etc.

's Avonds eten de kinderen een Perzische omelet met veel verse kruiden en Turkse kaas, daarbij een lekkere salade van wortel en sinaasappel en geroosterde groenten, want dat is ook wat ik die dag voor de catering klaar moet maken. Lekker makkelijk.
De rest van de week eten we ook iedere dag de visbouillon en meer van dit soort voedsel. De twee dagen alleen bouillon slaan we toch maar over. We bouwen het op. Want de twee pubers om me heen kunnen natuurlijk als ze er de pest in hebben om het dieet te volgen, als ze op school zijn, zo een broodje of patatje kopen. En dat willen we niet.
Dus dan slaan we officieel fase 1 en 2 over, wat niet aangeraden wordt. Maar Coco heeft geen darmproblemen en ik denk dat we al een hele slag geslagen hebben als het lukt suikervrij, glutenvrij en melkvrij te eten.

And awaaaay we go!



donderdag 9 mei 2013

GAPS dieet

Het is Hemelvaartsdag, ik had vanmorgen voor dag en dauw, zeg maar om 3 uur 's nachts met mijn blote voeten door het gras kunnen lopen: 'dauwtrappen'. Vroeger dachten de heidenen dat er een genezende werking vanuit ging, tegenwoordig is het vooral een fijne natuurwandeling.
De helende kracht van de natuur is groot. Wij, moderne Westerse mensen, staan ver weg van de natuur. We zijn opgevoed met een bepaald idee over voeding en een gezonde levensstijl. Daarnaast werden we overladen met allerhande ongezonde voedingsmiddelen en kregen van oom dokter allerhande pillen om de gevolgen van die voeding weer te niet te doen. En zo houdt de industrie elkaar in leven.
Maar langzamer hand gaan steeds meer mensen zich afkeren van de industriele samenleving, we willen geen nummer zijn waar je producten aan kan verkopen . Er is nu met internet zoveel bekend over gezondheid, levensstijl en voeding dat je er bijna niet meer onder uit kunt.
Je gezondheid is je eigen verantwoordelijkheid en daar hoort ook je psychische gezondheid bij.

En daar zitten we dan.
We moeten aan de slag!
Wij het gezin met twee pubers van 13 en 15, zeg maar 14 en 16 want het is nog een maar een paar weken totdat zij jarig zijn, gaan anders eten!

Ik heb me verdiept in het GAPS dieet, Gut And Psychology Syndrom, ontwikkeld door Dr Campbell-Mc Bride, waarbij het herstel van je darmen de basis zijn voor een goede gezondheid. Gebleken is namelijk dat veel kinderen en volwassenen met autisme, ADHD/ADD, PDD-NOS, dyslexie, dyspraxia, depressie en schizofrenie een verstoorde darmflora hebben en een 'leaky gut', een lekkende darm. De darmwand is hierbij zo aangetast dat er via de darmwand gifstoffen in je bloed komen waardoor er zich allerhande ziektes en psychische aandoeningen kunnen ontwikkelen. Daarbij komt nog dat door de lekkende darmwand en de gifstoffen, de dunne darm te weinig voedingstoffen op kunnen nemen. Bij een ernstige darmwand bechadiging wordt de helft van al de voedingstoffen die je binnenkrijgt zo weer afgevoerd en uitgescheiden. Het gevolg is een tekort aan voedingstoffen, vitamines en mineralen.
Het was al langer bekend dat kinderen/volwassenen met autisme vaak ook darmproblemen hebben en dat het ontstaan van autisme zich op jonge leeftijd ontwikkeld door de slechte darmwerking. Nu blijkt dat niet alleen autisme maar ook vele andere psychische en lichamelijke aandoeningen ontstaan door dit probleem.
Als je als moeder een slechte darmflora hebt, is de kans heel groot dat je dit ook aan je kinderen door geeft.

Bij het GAPS dieet eet je geen granen en in het begin veel bouillon en gekookte groenten. Gaandeweg mag je dit uitbreiden. Maar granen blijven verboden. Daarbij eet je ook elke dag gefermenteerde producten omdat deze veel probiotica bevatten en deze de darmflora helpen herstellen..
Het is een nogal zwaar dieet lijkt me,  niet alleen om te volgen, maar ook qua planning en voorbereiding.
Op de website van het GAPS-dieet kun je alles lezen over de achtergrond van het dieet.

Toen ik bij Coco op school was en de school haar wilde testen op autisme en Coco test-moe is en we dit niet laten doen omdat er ze geen eerlijke antwoorden geeft, besloot ik dat we het GAPS dieet moesten gaan proberen.
Ongeveer een maand geleden bereidde ik mijn man mentaal voor. Want ik denk dat het het beste is als we met zijn allen op dieet gaan. Eerst stond hij er sceptisch tegenover. Maar bij het idee dat Coco (en stiekem weet hij dat hij zelf wellicht er ook baat bij heeft) er mee geholpen kan zijn, stemde hij er mee in.

Daarna de kinderen. Eerst Coco: natuurlijk eerst een resolute NEE! Ik heb geen probleem, dus ik doe niet mee. Toen ik uitlegde dat we het allemaal gingen doen en we elkaar gingen helpen en last but not least, ik een geldbedrag van 50,00 euro er aan toevoegde voor als zij het dieet een maand zou volhouden, zei ze: OK.
Ik voelde me niet erg pedagogisch verantwoord bezig, maar a la. Belangrijkste is haar gezondheid.
Toen als laatste Jonathan. Hij stond er niet onwelwillend tegenover. Ik zag in zijn ogen wel zoiets als : 'Ach, die gekke moeder van mijn met haar ideen, haha.'  Hij snapte niet helemaal waarom hij ook mee moest doen. Ik vertelde dat hij nu bijna met havo 4 klaar is en dat als zijn hoofd helemaal helder en fit is hij nog beter kan leren. Daarbij natuurlijk de 50,00 euro en de deal was gesloten. (Jonathan is een geboren businessman)

Nu is het dus Hemelvaartsdag. We hebben al 1,5 week vakantie en de kinderen eten alles wat ze straks niet meer mogen. Na het weekend gaan we starten. Toen ik dat gisteren nog even onder de aandacht bracht moest iedereen wel even slikken. Jonathan stelde al voor het eerst een weekje te proberen...
Het is als afkicken van drugs. Heftig.

Vandaag ga ik een weekmenu maken om iedereen een beeld te geven wat we de komende week gaan eten.
Komende weekend grote inkopen doen.  En dan: streng doch rechtvaardig optreden.
Halleluja.