Populaire berichten

zaterdag 7 februari 2009

Eindelijk weer nieuws


Het is lang stil geweest. Er was niet veel te melden. Ik had dan ook geen inspiratie tot schrijven. Zo gaat dat met ADD he. Snel afgeleid, veel dingen doen, maar niets voor 100%. Dat vind ik soms fijn, want dat betekent dat ik ook heel veel verschillende dingen kan. Niet 100%, maar dat hoeft vaak ook niet. 70% vind ik een heel mooi percentage.
Om een vaste lezers schare te krijgen is het misschien niet zo handig, maar ja, dat neem ik dan maar voor lief. Goed. Eerst de ontwikkelingen van de afgelopen 2 maanden (goh, da's erg lang!)

Het vorig stukje schreef ik nadat ik met mijn psychologe had afgesproken dat ik met Ritalin zou beginnen. Na deze dag echter ging de psychologe met verplichte ADV vakantie tot deze week. Aankomende maandag zal ik haar weer zien.

Het Ritalin verhaal is echter wat anders verlopen. Medicijnen worden voorgeschreven door een psychiater. Mijn psychiater vond mijn depressie/angst verhaal belangrijker.(Ik wil altijd snel weg bij theatervoorstellingen/colleges/rondleidingen , als dat niet kan ga ik me ergeren, krijg ik buikpijn, stress, moet weg en wordt verdrietig. Dit alles wordt veroorzaakt door snelle verveling,moeite met prikkels,concentratie en moeite met stil zitten en dus te herleiden naar ADD).

Ik kreeg dus een antidepressiva voorgeschreven. Ik dacht, ok,laten we het proberen, het uitstellen van Ritalin vond ik ook wel een fijne gedachte.(Lees: een toch weer ontkennende gedachte).

Ik nam twee keer een tablet en kreeg zo veel last van bijwerkingen: clusterhoofdpijn, braakneigingen, misselijkheid, constant geeuwen en algehele malaise dat ik daar direct weer mee gestopt ben. Ik belde keurig de psychiater om te vragen of het goed idee was dat ik al weer gestopt was, bleek ze ziek te zijn. En dat is ze nog steeds. Waarschijnlijk ook overspannen?

Ik weet het niet. Maar goed, sindsdien dus geen medicatie.
Dat was ik de afgelopen twee maanden.

Nu Coco.
Met haar gaat het goed. Tenminste op het vlak van faalangst/onzekerheid. Ze zit goed in haar vel, voelt zich meer geaccepteerd en weet dat ze niet de enige is. Op school gaat het iets beter, soms gaat het weleens mis met de communicatie over toetsen en spullen die mee naar school moeten omdat Coco vaak haar spullen vergeet en toetsen niet mee naar huis neemt en soms gewoon vergeet dat ze iets moest leren. Zo had ze ineens een topo toets. Twee dagen voordat de toets was kwam ze daarmee. Wij hadden ook nog drukke dagen en Coco was druk in haar hoofd waardoor van leren niets terecht kwam. Gevolg:een 1. Het bleek achteraf dat de juf de toets al voor de kerstvakantie mee had gegeven, maar dat Coco het was vergeten doordat haar Opa was overleden en we de laatste dag voor de kerstvakantie naar de crematie moesten...
Afijn, toets overgedaan. Wel geleerd, toen had ze en 10! Iedereen weer blij! Coco trots!!

Medicijnen:
Coco slikt sinds twee maanden visolie en carnitine. Ik heb het idee dat dat ook helpt bij haar welzijn van de laatste maanden.

Behandeling:
Wij en Coco zitten op ADHDcursus. Wij ouders gaan 's morgens en Coco gaat 's middags. Met 8 kinderen krijgt ze dan handvatten aangereikt en informatie over ADHD. Doordat ze er nu veel over leert en met collaga ADHD'ers er over praat en ook door de positieve benadering van de cursus leiding is Coco de laatste weken een opgewekt vrolijk kind.

Zelfs TheaterHofplein doet ze nu met volle overgave. Ze tekent en schrijft nog steeds maar door en door. Afgelopen weken wilde ze architect worden. (Dat veranderd om de paar weken, ze wil ook kok, schrijver,tekenaar & actrice worden)

Nu is het zo dat wij(vriendlief en ik) afgelopen cursusochtend niet naar de cursus zijn geweest vanwege een heftige ruzie. Toen ik 's middags Coco ophaalde van haar cursus en een afspraak had staan met haar psychologe heb ik mijn hart uit gestort.

Heerlijk!
Deze mensen, bij de kinderafdeling BAVO in Rotterdam-Zuid zijn zo doortastend, helder en inzichtelijk dat alles waar ik mee zat ook direct weerlegd werd.

Ik ben een ADD vrouw(multitasking) die alles ziet, hoort en heel snel en impulsief reageert en vriendlief is een ADD man(singletasking) die heel snel afgeleid wordt door de gedachtes in zijn eigen hoofd en dus snel afdwaalt. Ook als ik er constant bovenop zit (of juist dan!). Afijn 1 en 1 is 2 en boem!
De psychologe stelde me voor om met Ritalin te starten. Vriendlief is nog sterk in de ontkennings fase, dus dat zal nog wel even duren voordat hij stappen onderneemt, maar ik ben van de snelle handelingen en heb dus buiten mijn psychiater om bij de huisarts Ritalin gehaald en zit nu in mijn derde dag Ritalin.
En daarom zit ik nu in bed. Met hoofdpijn. En dus tijd genoeg om te schrijven. Ik doe vandaag niets meer. En dat zijn ze hier in huis wel gewend. Lisa moet even resetten in een prikkelarme omgeving zonder kinderen,stress,tv etc. Alleen de hyprfocus op een boek en de computer...
Want.......ik kreeg vandaag mijn bestelde boek binnen.
The classic self-help book for adults with AttantionDifficitDisorder.(ADD staat in het amerikaans voor zowel ADHD als ADD)
Een echte superaanrader! Wel in het engels,maar heel toegankelijk geschreven en zoals dat gaat met klassiekers: deze moet je echt lezen wil je alles begrijpen van ADHD/ADD.

Te koop bij Bol.com